عسل دیابتی چیست؟ آیا افراد مبتلا به بیماری قند میتوانند عسل مصرف کنند؟ آیا عسل ممکن است که باعث بالا رفتن قند گردیده و بیماری قند را تشدید کند؟

این سوالات از دسته سوال هایی هستند که از قدیم الایام بسیار پرسیده شده. و تقریبا تمامی پزشکان مجبورند که در طول مدت طبابت خود بیش از هزاران بار به این سوالات پاسخ دهند. از همین رو ما تصمیم گرفتیم که این مطلب را منتشر کرده و یک بار برای همیشه این قضیه را حل کرده و به این سوالات پاسخ دهیم. البته ممکن است که در سال های آینده مجددا با پیشرفت علم طبابت، پاسخ های دیگری نیز برای این سوالات پدیدار شود. اما چیزیکه در حال حاضر واضح است این است که نتایج تحقیقات پزشکی پاسخ های خوبی را در پی داشته است. برای اطلاع از این پاسخ ها و آشنایی با عسل دیابتی و نحوه ی تهیه آن تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

عسل دیابتی چیست؟

گاها شاید به اشتباه برخی افراد گمان کننده که عسل خاصی وجود دارد که اختصاصا توسط زنبور برای افراد مبتلا به بیماری قند تولید میگردد. و منظور از عسل دیابتی نیز همان است. اما باید گفت که این گمان کاملا غلط بوده و هیچ عسل خاص و منحصر به فردی برای بیماری دیابت وجود ندارد. بلکه یکسری از انواع عسل ها هستند که برای پیشگیری، درمان و پیشرفت این بیماری به سبب ترکیباتی که دارند پیشنهاد گردیده. و علاوه بر آن که ضرری ندارند مزایایی را نیز در پی دارند. عسل هایی همچون:

و به طور کلی عسل هایی ست که به طور مستقیم از شهد گل های به وجود می آیند و کاملا طبیعی بوده و درصد شکر تغذیه ای زنبور عسل به صفر میل میکند، از این دست عسل ها هستند. اما تفاوت عسل دیابتی با سایر عسل ها چیست؟ و عسل دیابتی چه ویژگی هایی دارد که منجر به درمان دیابت و پیشگیری از پیشرفت آن میگردد؟

ویژگی‌ های عسل دیابتی

به طور کلی تفاوت عسل های دیابتی با سایر عسل ها در ترکیبات آن و میزان درصد کربوهیدرات ها، گلوکز، فروکتوز و ساکارز موجود در عسل میباشد. افرادی که به بیماری دیابت مبتلا بوده و از آن رنج میبرند در واقع در خون خود میزان زیادی گلوکز اضافی دارند. که علت آن نیز این است که گلوکز برای جذب در بدن احتیاج به هورمونی به نام انسولین دارد. این هورمون، در بدن بیماران دیابتی یا تولید نمیگردد یا آن که میزان تولید آن بسیار اندک بوده و تاثیر گذاری خود را از دست داده است.

اما قندهای دیگر، همانند فروکتوز، دارای مکانیزم جذب متفاوتی هستند از همین رو در تشدید بیماری دیایت و به وجود آمدن آن نقشی ندارند. هر دوی این قندها نقش شیرین کنندگی داشته و از لحاظ طعم، تفاوت آنچنانی ای با یکدیگر ندارند و در عسل نیز میتوان هر دوی آن ها را یافت. اما ممکن است که هر کدام از آن ها متناسب با نوع عسل، میزان متفاوتی داشته باشند. از همین رو اغلب عسل هایی توسط پزشکان برای افراد مبتلا به بیماری قند پیشنهاد میگردد و با عنوان عسل دیابتی شناخته میشوند که دارای فروکتوز بیشتر و گلوکز کمتری باشند.

 

موارد مصرف عسل دیابتی

از آنجاییکه اکثر شیرین کننده ها دارای شکر هستند و شکر نیز دارای میزان زیادی گلوکز است اصلا برای افراد دیابتی پیشنهاد نمیگردد و در بسیاری مواقع حتی منع میگردد. از همین رو این افراد اگر تمایل دارند که غذای مصرفی آن ها شیرین باشد و از بی مزه بودن آن چه که میخورند بیزارند، بهترین راهکار آن است که از عسل های دیابتی و در واقع عسل هایی استفاده کنند که عامل شیرین مزه بودن آن ها فروکتوز است.

البته لازم به ذکر است که همانطور که در حین مطلب هم گفته شد اینکه عسلی مصرف گردد که طبیعی بوده و شکری نباشد بسیار حائز اهمیت است زیرا در صورتیکه به اشتباه عسل شکری مورد استفاده قرار بگیرد نه تنها از بیماری دیابت جلوگیری نمیکند بلکه مسبب تشدید آن و زدن آسیب هایی جبران ناپذیر است. بنابر این پیشنهاد میگردد در صورتیکه قصد خرید عسل طبیعی را دارید از افراد و شرکت های معتمدی همچون فروشگاه اینترنتی عسل هفت خرید کنید.

 

مزایای مصرف عسل دیابتی

شاید گمان کرده باشید که مصرف عسل دیابتی برای افراد مبتلا به این بیماری ضروری نبوده و صرفا به عنوان مکملی برای خوشمزه کردن سایر محصولات غذایی به حساب می آید. اما این گمان نیز کاملا غلط است. و همانطور که اولین بار پزشک روسی ای به نام داویدوفا گفته است: «مصرف عسل طبیعی برای بیماران دیابتی ضروری بوده. و در صورتیکه در رژیم غذایی این افراد قرار گیرد منجر به برآورده شدن سایر نیازهای قندی آن ها میگردد و با توجه به نتایج تحقیقات میزان درصد قند انگور را در ادرار بیماران دیابتی پایین آورده است.» پس استفاده از عسل طبیعی یکی از ضروریات برای بیماران قندی ست.